Home Techniektraining Passen en trappen Afwerkvormen Positiespel Tactisch Partijspel Periodisering Keeperstraining Diversen Voor trainers
Voetbaloefenstof.com
© kenny koning, voetbaloefenstof.com 2014

Algemene uitleg

Wat is tactiek en hoe train je erop. Wanneer begin je met tactisch trainen. Hierover verschillen de meningen nogal. Vaak zie je dat trainers bij de E-pupillen, of soms nog eerder, al over tactiek beginnen. De vraag is, moeten spelers op die leeftijd al nadenken over hoe ze moeten vrij lopen, hoe ze druk moeten zetten etc..

Techniek bepaald de tactiek

Bepaald de techniek de tactiek. In mijn ogen wel, heb je technisch vaardige spelers die in een kleine ruimte kunnen spelen dan kan je de tactiek daarop aanpassen, door vroeg druk te zetten en snel de bal te veroveren komen de technische vaardigheden van de spelers tot uitdrukking. Heb je spelers voorin die snel zijn, dan pas je hier ook je tactiek weer op aan door de spelers ook in die ruimte te laten spelen. Dit kan door bijvoorbeeld in te  zakken als team.

Tactiek binnen de jeugd

Binnen de jeugd is het belangrijk dat de spelers zeker in de F-, E- en D-pupillen zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen als voetballer, zonder dat ze teveel opdrachten mee krijgen. Vanaf de C-junioren zal er meer aan de tactiek gewerkt moeten worden, vanaf dan wordt er ook meer aan het wij gedacht, terwijl in de categoriën ervoor meer de nadruk ligt op het ik.

Tips

Train de speelwijze altijd in gedeeltes, ontleed dus de speelwijze en train 1 bepaald aspect. Breng spelers in een wedstrijdsituatie. Dit betekend dat je veel ondertal tegen over tal traint. Coach op de situatie, dus wat je terug wilt zien. Bedenk van te voren wat er kan gebeuren.   Laat spelers meedenken en stuur ze in de richting waar je naar toe wilt. Denk als trainer niet te moeilijk. Voorbeeld als je de opbouw wilt trainen, zet het dan net zo neer. Begin dan elke keer met de opbouw. Controleer op wat je coacht of wat de spelers aan hebben gedragen en blijf deze accenten bewaken. Train nooit alles in 1 keer, maar richt je in de coaching telkens op 1 of 2 punten. Less is more. Richt je niet alleen op de te coachen ploeg. Zorg dat het andere team de optimale voorwaarden creëert.
Tactisch trainen

Tactisch trainen

Tactisch trainen is niets anders dan wedstrijdsituaties trainen in vereenvoudigde vormen. Je ontleed als het ware een gedeelte uit een wedstrijd en maakt dit trainbaar door spelers in dezelfde situatie te brengen. Dit kan door de speelwijze, dus de manier waarop jij wil gaan voetballen met je team, te gaan trainen m.a.w. hoe verdedig je, hoe zet je druk, hoe bouw je op, hoe wil je gaan aanvallen. Dit kan ook door als de speelwijze eenmaal bekend is bij de spelers, op situaties te gaan trainen die vaak nog niet goed gaan.