Voetbaloefenstof.com
© kenny koning, voetbaloefenstof.com 2014

Algemene uitleg

Alles draait natuurlijk om de wedstrijd. In de training een partijspel. In een partijspel komt alles naar voren wat je hebt getraind en wat je in wedstrijden terug wilt zien. Een partijspel is daar het ideale moment voor, een trainer kan bepaalde situaties stil zetten om deze te bepsreken met zijn spelers. Daarnaast is het zaak om iedere speler zo veel mogelijk vanuit zijn taak te laten spelen in de grote partijvormen. Als trainer is dit dus geen moment om te gaan rusten of aan de zijkant gaan staan te praten, dit is is het moment om te controleren en te corrigeren op datgene wat je terug wilt zien.

Kleine partijvormen

Kleine partijvormen zijn net als kleine positiespelletjes redelijk overzichtelijk, de keuzes zijn beperkt doordat er minder medespelers en tegenstanders zijn. De snelheid van vrijlopen en handelen moet vaak wel hoger liggen en spelers moeten sneller vrijlopen.

Groter partijvormen

In grotere partijvormen worden vaker de tactische zaken weg gezet. Waarbij je een heleboel kan manipuleren, door bijvoorbeeld de afstanden aan te passen, regels in te voeren, opdrachten meegeven.

Tips

Manipuleer bijvoorbeeld door het aantal keren raken te beperken Laat spelers verplicht doorbewegen, stilstaan is bijvoorbeeld een goal tegen. Waar de bal ook in bezit is er moet altijd iemand onder komen.   Verplicht beide teams om altijd druk op de bal te houden Na balverlies zo snel mogelijk tussen de doelpalen komen. Controleer altijd of het gecoachte nagekomen wordt. Metname in grote partijvormen altijd vanuit de wedstrijd spelen Zorg dat er altijd een scheidsrechter is zodat je de spelregels hadhaaft.
Partijspel
Home Techniektraining Passen en trappen Afwerkvormen Positiespel Tactisch Partijspel Periodisering Keeperstraining Diversen Voor trainers